2017. június 12., hétfő

Carbonara

Ha már unod a sonkás-sajtos vagy a ketchupos-sajtos tésztát. Hagyományos, laktató és egyszerű.

Kell hozzá
egy csomag tészta - mivel a spagettit utálod (pedig az az igazi), valami hasonló, amire könnyen tapad a szósz, mondjuk rigatoni
10 deka füstölt bacon apróra vágva
2 tojás (van, aki csak sárgájával csinálja, de akkor kell 3 is, én egész tojással szoktam)
2-3 gerezd fokhagyma
10 deka pecorino vagy parmezán sajt
só és frissen őrölt bors

Szükséged lesz még
egy edényre, amiben a össze tudod keverni a tojást
egy fazékra a tésztafőzéshez, lehetőleg vastagfenekű vagy teflonos edényre kivételesen
egy serpenyőre vagy lábasra a szalonnához
egy deszkára és késre
ha a sajt nincs lereszelve, sajtreszelőre
főzőkanálra
tésztaszűrőre

Mielőtt elkezdesz főzni:
- vágd apróra a bacont, ha nem kockára vágva vetted,
- hámozd meg, mosd meg és vágd apróra a fokhagymát,
- reszeld le a sajtot, ha nem reszelve vetted,
- mosd meg és üsd egy tálkába a tojásokat, aztán villával kicsit verd fel, annyira, hogy már ne látszódjon külön-külön a fehérje és a sárgája, aztán a sajt felét keverd bele és szórjál bele frissen őrölt borsot.

Ha egyszerre két dolgot is tudsz főzni, tegyél fel vizet egy pici olajjal és sóval főni a tésztához és ezzel egyidőben a serpenyőben kezd el megpirítani a bacont. Ha csak egy platni vagy láng van, a bacon az első, a tésztát csak akkor főzd, ha az már kész.

Pirítsd meg a bacont, ha elkezd barnulni, dobd rá a fokhagymát és még egy percig süsd együtt.

Ha a víz felforr, főzd meg a tésztát. Ha elkészült, vedd kicsire a lángot, de ne oltsd el. Szürd le a tésztát, dobd vissza a fazékba, gyorsan öntsd rá a tojás-sajt keveréket, és jól keverd össze. Egy-két perc elég arra, kevergetés mellett, hogy a tojásos sajtból szósz legyen, és jól rátapadjon a tésztára. A végén keverd hozzá a bacont fokhagymástul, minél kevesebb kisült zsírral. A tetejére tálalásnál rászórod a maradék sajtot és egy kis frissen őrölt borsot. Kész is van. Van, aki petrezselymet is tesz rá, azt viszont én nem szeretem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése